Virtueel huisdier Tamagotchi gehackt

Jaren heeft het geduurd, maar het is een Canadese onderzoekster eindelijk gelukt om het virtuele huisdier Tamagotchi te hacken. Natalie Silvanovich, in het echte leven medewerker bij BlackBerry, heeft momenteel eigen software draaien op het apparaatje.

Silvanovich presenteerde haar resultaten op de CCC-hackersconferentie in Hamburg waar ze ook sprak met Tweakers: "Als kind speelde ik veel met Tamagotchi's en als volwassene dacht ik: ik kan ze natuurlijk ook gewoon hacken".

Een Tamagotchi is niet beveiligd tegen het draaien van eigen software, maar het was niet eenvoudig om er zomaar je eigen software op te laten draaien. "Het was heel veel trial and error", zo zegt Silvanovich. "Er is geen debug-mogelijkheid, dus je weet niet waarom wat je doet niet werkt." Bovendien is er geen documentatie beschikbaar die je kan nalezen. "Er is niets gedocumenteerd over de werking van de microcontroller of over de werking van de poorten".

Om de software naar de Tamagotchi installeren gebruikte de Canadese een eigen accessoire: "Ik heb een bordje ontworpen waarin je het accessoire kunt stoppen, waarna mijn software op het accessoire wordt geplaatst". Op dit moment gaat het enkel nog om proof of concepts, zoals afbeeldingen en animaties, en nog geen bruikbare software.

De software van Silvanovich staat niet permanent op de Tamagotchi, na een reboot is het weer verdwenen. "Mijn code blijft aanwezig op de software nadat het accessoire weer is verwijderd, maar niet na een reboot", aldus Silvanovich. "Reboots komen echter niet vaak voor, meestal pas na enkele weken." Om de code permanent om de Tamagotchi te plaatsen, zou de hardware moeten worden gewijzigd.

Een Tamagotchi is, ondanks dat ze nu krachtiger zijn dan vroeger, nog steeds geen power house. "Een Tamagotchi heeft 512 of 1024 bytes aan intern geheugen", aldus Silvanovich. "De code draait rechtstreeks vanuit het geheugen, waardoor het snel vol raakt."

Het draaien van eigen software is nog maar een eerste stap. Uiteindelijk staat er veel meer in de planning: "Ik wil nu bijvoorbeeld een tv-afstandsbediening van mijn Tamagotchi maken", aldus Silvanovich. "Technisch gezien kan het, maar ik moet de code nog schrijven."

Als je zelf ook aan de slag wil kun je de tools van Silvanovich hier downloaden.


Links: een proof of concept van Silvanovich; rechts: het bordje dat Silvanovich ontwierp voor het flashen naar de accessoire (Foto: Tweakers)