Metaalbedrijf Aldel failliet

Aluminiumbedrijf Aldel heeft maandag zijn faillissement aangevraagd. Eigenaar Gary Klesch en het rijk hebben geen manier kunnen vinden om de smeltovens draaiende te houden, zo meldt het bedrijf uit Delfzijl in een persverklaring. Bij het faillissement van Aldel, dat al langere tijd in financiële nood verkeerde, gaan ruim driehonderd banen verloren.

Daarnaast kost het faillissement naar verwachting ook nog eens zo'n vierhonderd banen bij de toeleveranciers van Aldel, zo stelt bestuurder Albert Kuiper van FNV Bondgenoten tegen RTV Noord. Om de geldproblemen op te lossen is zo'n veertig miljoen euro nodig voor onder meer de aanleg van een stroomleiding naar Duitsland. Zowel Klesch als het rijk weigert dat bedrag op tafel te leggen.

Aldel werd begin oktober nog tijdelijk gered door minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD), die het Groningse bedrijf acht miljoen euro overbruggingskrediet gaf. Dat geld had de aluminiumsmelter nodig om de in Nederland relatief veel hogere energieprijs te kunnen betalen.

De concurrentie van Aldel, vlak over de grens in Duitsland, is namelijk veel minder kwijt aan elektriciteit, omdat grootverbruikers in Duitsland tot negentig procent korting krijgen op het transporttarief. In Nederland krijgen grootgebruikers volgend jaar ook een dergelijke subsidie. Het overbruggingskrediet moest Aldel tot die tijd overeind houden.

Voorwaarde daarbij was echter wel dat het bedrijf zijn lening zou terugbetalen, anders zou het rijk de miljoenen inhouden van de subsidie. Door zelf een leiding naar Duitsland aan te leggen, zou het bedrijf de kosten voor een transporteur volledig kunnen uitschakelen en daarmee ook zonder subsidie aan goedkope stroom kunnen komen.

De aanleg van die leiding zou echter twintig miljoen euro kosten en pas over twee jaar klaar zijn. Tot die tijd heeft Aldel nog eens twintig miljoen nodig om de verschillen in energieprijs te kunnen opvangen.

Minister Kamp noemt het in een reactie een 'teleurstelling dat banen voor Groningen en Nederland nu verloren gaan'. "Ik ben erg onder de indruk hoe alle medewerkers en de directie onder moeilijke omstandigheden hebben gevochten voor het behoud van Aldel", aldus de bewindsman. "Dat is het bedrijf, ondanks de eigen inspanningen, helaas niet gelukt."