Daverende ontdekking op de Zuidpool

Conservatoren die kort geleden op Antarctica bezig waren met de restauratie van een oude overlevingshut, stuitten op een daverende verrassing. In een hoek van de hut werd in een klomp ijs een kistje gevonden met daarin 22 belichte negatieven die nog niet tot foto's waren verwerkt. De negatieven hebben meer dan 100 jaar in het ijs gezeten.

Na een moeizame ontwikkeling van de negatieven door een fotolaboratorium in het Nieuw Zeelandse Wellington, werden beelden zichtbaar van de vroegste pogingen om de Zuidpool te bereiken. Het kistje met negatieven werd gevonden in een van de vele voorraadhutten die waren gebouwd tijdens de gedoemde expeditie van Robert Falcon Scott.

De Terra Nova-expeditie naar de Zuidpool (1910-1913) was een poging om als eerste de geografische pool te bereiken. Scott bereikte daadwerkelijk de geografische Zuidpool, maar kwam er daar achter dat de expeditie van Roald Amundsen er een paar weken eerder was gearriveerd. De vijf expeditieleden die de pool wisten te bereiken overleefden de terugreis niet. Ze kwamen om het leven door honger en extreme kou.

De hut werd later, tussen 1914 en 1917, gebruikt door de bemanning van Sir Ernest Shackletons Rosszee-expeditie. Er wordt aangenomen dat de foto's van deze expeditie afkomstig zijn. De Rosszee-expeditie was een van de heroïsche expedities uit een tijdperk dat al lang vergeten is. In januari 1915 zette het verkenningsschip Aurora Shackletons hoofdonderzoeker, de fotograaf van het team en acht andere mannen af aan de kust van de McMurdo Sound in de Rosszee om met proviand en andere middelen een kamp op te zetten voor de rest van het team dat zich later bij hen zou voegen.

Shackletons team ging aan de andere kant van Antarctica aan land om vanaf die zijde de Zuidpool de bereiken en daarna het continent over te steken richting de Rosszee, waarbij ze gebruikmaakten van de voorraden die de andere helft van het team achter zou laten. De Aurora zou in veilige wateren wachten op de terugkeer van beide teams.

Echter, weinig van de expeditie ging volgens plan. de Aurora brak van zijn ankers en werd naar open zee geblazen, waardoor de bemanning gestrand achterbleef. Ondanks de zware condities en het verlies van de Aurora, legden de gestrande mannen toch een aantal voorraadplekken aan voor de groep van Shackleton. Omdat zij in isolatie leefden, wisten zij niet dat Shackletons schip de Endurance door pakijs was verwoest. De voorraden waren dus onnodig aangelegd.

Pas in januari 1917, twee jaar later, slaagde de Aurora erin om de bemanning van de Rosszee-expeditie op te pikken. Tegen die tijd waren drie leden van de expeditie omgekomen, waaronder Arnold Patrick Spencer-Smith, de fotograaf. Zijn beelden zijn bewaard gebleven, waardoor we nu een idee krijgen van wat de mannen moesten ontberen.