Wildplasser maakt kunstwerk

Piskunstenaar Theo Brandwijk trekt de aandacht in Eindhoven. Zijn levensdoel: de Duitse adelaar uitbeelden in urine tegen muurtjes op straat. De politie noemt hem een ordinaire wildplasser. Toch kreeg Brandwijk in zijn 16 jaar lange carrière maar een keer een bekeuring. "Gelukkig mocht ik ‘m ook afmaken van de agent. Hij kon het wel waarderen. Soms vraag ik aan een vriend of hij even op de uitkijk wil staan."

Volgens de 32-jarige artiest is zijn werk volwaardige kunst: "Vergis je niet, het is echt precisiewerk. Vooral als je de snavel goed wilt hebben moet je heel vlug zijn. Hij moet een flinke spanwijdte hebben en hij moet niet doorgelopen zijn van zijn snavel naar zijn vleugel."

Brandwijk plast het liefst bij Het Stroomhuis op 't Eindje. Hij weet dat de urine slecht is voor gebouwen. Menig kerk en monument is aangetast door dronken wildplassers. "Ik denk dat het net zo’n rage als planken kan worden. Natuurlijk is het zonde voor de gebouwen, maar je krijgt er wel mooie kunst voor terug."

"Ik vind dat zo'n krachtig symbool. Prachtige beesten en daarom heerlijk om na te plassen. Ze worden ook steeds beter. Als ik wat meer biertjes op heb merk ik dat het me makkelijker afgaat. De kop blijft lastig: daarvoor moet ik op mijn tenen staan. Als ik de kop heb gehaald, dan ga ik verder met een linker- en rechterpoot. En als ik dan nog over heb, dan maak ik er nog eentje – mijn record is trouwens drie adelaars naast elkaar. Ze worden dan wel steeds schraler en dunner."