Van der Sar: "Weer meetellen in Europa"

Ajax hoopte te overwinteren in de Champions League, maar de Amsterdammers gaan in 2014 verder in de Europa League. Edwin van der Sar ziet dat de club progressie boekt. Ajax komt in februari twee keer uit tegen Red Bull Salzburg in de Europa League.

Directeur Van der Sar hoopt dat de regerend landskampioen volgend seizoen weer meedoet aan het miljoenenbal. "Deze zomer deden we in Monaco bij de loting voor de vierde keer op rij mee met de grote jongens. Dat is wat we willen. Nu moeten we de volgende stap zetten en echt weer gaan meetellen in Europa", zei de oud-doelman tegen Ajax Life.

Van der Sar is onder de indruk van de wijze waarop Jasper Cillessen zich ontwikkelt. De keeper was sinds 2011 tweede keus achter Kenneth Vermeer, maar krijgt sinds eind september het vertrouwen van trainer Frank de Boer. "Jasper staat op een hele mooie manier in de goal. Hij straalt vertrouwen uit. Na een moeilijke fase, van graag willen spelen maar dat niet altijd kunnen, heeft hij het goed opgepakt."

Een oud-teamgenoot van Van der Sar, Jari Litmanen volgt Ajax ook nog steeds. De Fin groeide tussen 1992 en 1999 en tussen 2002 en 2004 uit tot een publiekslieverling. De inmiddels 42-jarige Litmanen is nog steeds recordhouder met doelpunten voor Ajax in Europees verband (26 goals). Een terugkeer in Amsterdam ziet hij wel zitten.

Litmanen denkt aan een rol als trainer bij zijn voormalige werkgever. "Als het zover komt, moet ik er klaar voor zijn. Ik brak bij Ajax door als de opvolger van Dennis Bergkamp. Dus mocht hij op een dag ergens anders trainer worden, dan kan ik hem opnieuw opvolgen. Dat zou natuurlijk een prachtig verhaal zijn", aldus de Fin in gesprek met Het Parool. Bergkamp is op dit moment samen met Hennie Spijkerman assistent van De Boer.