[OKT] Incident rond Nauta houdt gemoederen bezig

De merkwaardig verlopen 3 kilometer bij het olympisch kwalificatietoernooi voor vrouwen is zaterdag in Thialf nog steeds het gesprek van de dag. Annouk van der Weijden eindigde vrijdag als derde en plaatste zich zo voor de Spelen. Of zij in Sochi daadwerkelijk mee mag doen, is nog maar de vraag.

Yvonne Nauta werd tijdens haar race tegen Linda de Vries duidelijk gehinderd en eindigde met drie honderdsten van een seconde achterstand op Van der Weijden als vierde.

Schaatsbond KNSB heeft bij het olympisch kwalificatietoernooi de beschikking over een aanwijsplek als er sprake is van een 'calamiteit'. In de reglementen staat niet omschreven wat wel wordt gezien als calamiteit en wat niet. Dat wordt pas duidelijk op 31 december, een dag na afloop van het toernooi.

Voor Gianni Romme, de coach van Nauta, was het zo duidelijk als wat. "Er is tijdens de wedstrijd iets gebeurd wat 'niet normaal' is. Dat vind ik een calamiteit. Ze is gehinderd en Yvonne liet daarvoor juist wel sportief gedrag zien", aldus de coach.

Team Liga leverde vrijdagavond alle benodigde gegevens voor het protest in bij de KNSB. Een van de dingen die daarin naar voren komt, is dat het verval van Nauta in die bewuste ronde 1 seconde is. Normaal gesproken rijdt ze veel vlakkere races. De rekenmeesters van de schaatsbond bekijken alle gegevens.

Naast de inzet van de aanwijsplaats is ook een skate-off mogelijk. Dan zouden in ieder geval Nauta en Van der Weijden nog een keer moeten schaatsen.

Incident rond Nauta houdt gemoederen bezig
Incident rond Nauta houdt gemoederen bezig (Foto: ANP)