Bijstandmoedertje leent voor kerstinkopen

Een alleenstaand bijstandmoedertje in Engeland, gezegend met twee spruiten, heeft bij acht verschillende kredietverstrekkers geld geleend. In totaal leende zij meer dan tweeduizend euro om kerstcadeautjes voor haar kindertjes te kopen.

Sinds de oma van de koters niet meer leeft en het uit is met haar vriendje, is de 28-jarige Katie McGill aangewezen op de tweewekelijkse bijstand van ongeveer 170 euro. Mevrouw had al wat uitstaan bij andere geldschieters, dus een deel van dit bedrag ging al op aan afbetalingen. Het leek haar echter wel een leuk idee om haar oogappeltjes een leuke kerst te geven. Dat is ook gelukt. De dame kocht TV, een DVD-speler, een gloednieuwe fiets en wat computerspelletjes. Dit geld had ze geleend via zogenaamde filtskredieten, leningen met een korte looptijd en een hoge rente.

Het lenen begon bescheiden, Katie leende eerst iets minder dan honderd euro. Maar toen ze eenmaal doorhad hoe simpel het was om 'gratis geld' te krijgen, ging ze helemaal los en was ze in staat de dure cadeaus te kopen.

Nu jankt mevrouw dat ze het geld niet terug kan betalen. Met andere leningen erbij opgeteld staat de freule 3600 euro in de min bij verschillende crediteurs. Katie geeft uiteraard de geldschieters de schuld: zij hebben niet goed naar haar situatie gekeken en hadden haar nooit geld moeten lenen.