Angst houdt kiezers Nigeria weg bij stembus

In het noordoosten van Nigeria worden zaterdag lokale verkiezingen gehouden. Door de constante dreiging van islamitische extremisten in dit deel van het land blijven de stemlokalen echter grotendeels leeg. Daar kan de massale aanwezigheid van de politie en andere veiligheidsdiensten weinig aan veranderen.

De politie, de inlichtingendiensten en burgermilities zijn op de been om de verkiezingen in de deelstaat Yobe in goede banen te leiden. De stemlokalen worden bewaakt en er zijn wegversperringen opgeworpen. Yobe is het afgelopen jaar het toneel geweest van bloedige aanslagen door extremisten.

De opstandelingen hebben democratie de vijand van het volk genoemd en een van hun leiders, Abubakar Shekau, dreigde in een zaterdag verschenen videoboodschap met meer geweld. "Wat moorden betreft, we zullen moorden omdat Allah vindt dat we mensen moet onthoofden, dat we ledematen moeten amputeren, dat we moeten verminken", aldus Shekau.

Shekau schepte ook op over een aanval op een tankbataljon op 20 december in Borno, de deelstaat naast Yobe waar de terreurgroep Boko Haram vandaan komt. Broeders verpulverden 21 tanks, (...) overal lagen lichamen. Als Allah het had toegestaan zouden we ze opgegeten hebben, maar we zijn geen kannibalen."

De extremisten die in het gebied actief zijn willen dat democratie wordt afgeschaft en dat de sharia wordt ingevoerd. Met dat doel voor ogen hebben ze het afgelopen jaar een reeks bloedige aanslagen uitgevoerd. In juli staken ze een slaapzaal van een universiteit in brand. Zo'n dertig jonge Nigerianen kwamen in de vuurzee om het leven. Op een landbouwschool werden 43 studenten in hun slaap doodgeschoten.

Submitter:  Bron: Novum/AP