'Zeer giftige kwal in Amsterdam'

De Amsterdamse stadsecoloog Martin Melchers heeft mogelijk een zeer giftig kwalletje gevonden in het IJ. Dat zegt hij zaterdag in Het Parool.

Melchers viste het kwalletje op tijdens onderzoek op het IJ. Hij herkende het 2 centimeter grote diertje niet. Na het maken van foto's gooide hij het kwalletje weer terug in het water. Kwallenkenners meldden hem op basis van de foto's dat hij mogelijk te maken had met de Australische zeewesp, een van de giftigste soorten op aarde.

Het is niet uitgesloten dat het kwalletje uit Australië is meegelift met een schip. Om zeker te weten dat het inderdaad de Australische zeewesp is, zal Melchers opnieuw zo'n kwal moeten zien te vangen.

Update 20.09 uur:
Het is volgens Naturalis 'heel erg onwaarschijnlijk' dat de zeer giftige Australische zeewesp voorkomt in het IJ bij Amsterdam. "Het is een zoutwaterkwal, maar het IJ is zoet of hoogstens brak. Het is eigenlijk onmogelijk", aldus een woordvoerster van het onderzoeksinstituut.

Het is waarschijnlijker dat het gaat om een kruiskwal, aldus woordvoerster Astrid Kromhout. Dat is een kwalletje dat in Nederlandse wateren voorkomt en gemeen kan prikken.

'Mogelijk zeer giftige kwal in het IJ'
'Mogelijk zeer giftige kwal in het IJ' (Foto: ANP)