Doden bij protesten Egypte

Gevechten tussen de Egyptische oproerpolitie en aanhangers van de Moslimbroederschap hebben vrijdag aan vijf mensen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de autoriteiten gezegd.

In verschillende steden liepen demonstraties van aanhangers van ex-president Mohammed Morsi uit op geweld. De betogers bekogelden de politie met stenen, molotovcoktails en vuurwerk. De agenten zetten op hun beurt traangas en waterkanonnen in. In totaal kwamen vijf mensen om het leven. Drie politieauto's gingen in vlammen op en 265 mensen werden gearresteerd.

De protesten zijn weer opgelaaid sinds de regering eerder deze week besloot de Moslimbroederschap te bestempelen als terroristische organisatie. Door dat besluit kunnen mensen die meedoen aan protesten van de Broederschap voortaan vijf jaar cel krijgen. Leiders van de organisatie wacht mogelijk de doodstraf.

Het besluit van de regering om de Moslimbroederschap aan te duiden als terreurgroep volgde op een zelfmoordaanslag dinsdag in Mansoura, waarbij vijftien mensen om het leven kwamen. De autoriteiten betichtten de Broederschap van verantwoordelijkheid voor de aanslag, overigens zonder bewijzen hiervoor te presenteren. De Moslimbroeders ontkennen in alle toonaarden.

De autoriteiten hebben ondertussen een nieuwe methode om de protesten van de Moslimbroederschap de kop in te drukken. In ten minste zeven provincies hebben de autoriteiten de handen ineen geslagen met burgermilities. In ruil voor hun steun kunnen de families van de militieleden op de steun van de regering rekenen bij de aanstaande parlementsverkiezingen.