Geen Tour de Ski voor Kowalczyk

De Poolse langlaufster Justyna Kowalczyk heeft zich afgemeld voor de Tour de Ski, die zaterdag begint. Vanwege een wijziging in het programma heeft de Poolse besloten om uit protest niet aan de start te verschijnen. Dit zegt ze op Facebook en tegenover diverse Poolse media.

Door een gebrek aan sneeuw konden de organisatoren in het Duitse Oberhof geen baan aanleggen die goed genoeg was voor de achtervolging over 9 kilometer klassieke stijl. Hierdoor heeft men besloten om deze etappe te vervangen door een sprint in de vrije stijl. Kowalczyk is gespecialiseerd in de klassieke stijl, dit seizoen won ze alle vier wedstrijden in die stijl. Ze hoopte op de klassieke achtervolging haar slag te kunnen slaan in de jaarlijkse Tour de Ski, een wedstrijd over zeven etappes.

Kowalczyk werd vooraf gezien als grootste uitdager van het Noorse duo Marit Bjørgen en Therese Johaug. De vorige vier edities werden gewonnen door de Poolse. Hierbij wist ze maar liefst veertien etappes te winnen. De strijd om de derde plek ligt nu volledig open, met onder meer de Noorse vrouwen Heidi Weng, Kristin Størmer Steira en Astrid Jacobsen en de Finse Krista Lähteenmäki. Zaterdag gaat de Tour de Ski van start met een proloog in de vrije stijl over 3 kilometer voor de vrouwen en 4,5 kilometer voor de mannen.