GRATIS retro-spelletjes spelen!

Liefhebbers van antieke computerspelletjes kunnen voortaan gratis en geheel kosteloos aan hun trekken komen. Een paar liefhebbers die zich verenigd hebben in The Internet Archive bieden namelijk spellen uit de jaren '70 en’'80 online voor niets aan. Gratis dus.

Het betreft hier gratis spellen van vijf oeroude consoles, die we vroeger 'spelletjeskomjoeter' pleegden te noemen. De namen van de volgende consoles zullen veel oudere jongeren geestelijk terugbrengen naar de tijd toen twee streepjes met een vierkantje ertussenin nog tennis genoemd mocht worden en vier streepjes met een vierkantje ertussen opeens ijshockey was. Het betreft namelijk gratis spellen van de Atari 2600, de Colecovision, de Atari 7800, de Astrocade en de Magnavox Odyssey. Deze laatste is in Europa beter bekend als de Philips Videopac G7000, een legendarische spelcomputer.

Lange tijd hebben hobbyisten retro-spellen opgeslagen via zogenaamde ROM-images (ook wel rommetjes genoemd) en konden deze spellen via een emulator op een PC gespeeld worden. In veel gevallen was dit natuurlijk hartstikke illegaal en ook nog eens onhandig. Vooral Sega en Nintendo kunnen enorm zeiken over spellen die je nergens meer kan kopen. Maar handige amateurs die inventief zijn en ze alsnog spelen: dat mag niet. Gelukkig vallen nog oudere spelletjes (wie is er niet groot mee geworden) binnen het 'grijze gebied'. Deze (gratis) spellen zijn bij elkaar getrommeld door een paar verslaafden van Pac-man en Space Invaders en worden nu dus hierrr GRATIS aangeboden. Klikken en spelen.

Had ik al gezegd dat het gratis is?

Hoewel de lijst nu al behoorlijk indrukwekkend is, hopen de betrokkenen dat de verzameling zich nog veel meer gaat uitbreiden. Dat zal waarschijnlijk een kwestie zijn van nog meer cartridges van zolderkamers aftrekken en ook hier een 'afdrukje' van maken.

Met de komst van de smartphone hebben veel ontwikkelaars het plan opgevat om prehistorische spelletjes weer uit de kast te trekken, hier een lapje overheen te halen en weer aan te bieden via de Playstore of iTunes. Op deze manier hopen ze spelletjes dus meerdere malen te verkopen aan dezelfde gebruikers. Via deze site kan je alvast oefenen.