Rudolph juicht gourmetten toe

Rudolph van Veen vindt het totaal geen schande als mensen besluiten om tijdens de kerstdagen te gourmetten. "Ik juich het alleen maar toe", zegt de 46-jarige tv-kok. Een van de voordelen is volgens Van Veen dat het bakken in pannetjes weinig stress oplevert.

"Mensen willen geen stress met de feestdagen", vertelt Van Veen aan Novum Nieuws. "Gourmetten is heel goed voor te bereiden en het is ook leuk voor kinderen." De minder chique uitstraling van het gourmetstel is wat Van Veen betreft onterecht. "Wij proberen iedereen de keuken in te krijgen", zegt hij over zichzelf en zijn collega's van tv-kanaal 24Kitchen. "Als je gaat gourmetten, is iedereen z'n eigen chef. Je kunt zelf bepalen wat je gaat bakken."

Volgens Van Veen zijn er legio mogelijkheden om het gourmetten een feestelijk tintje te geven. "Laat plastic flessen sowieso achterwege. Dus als je je sausjes niet zelf maakt, doe ze dan tenminste in een mooi schaaltje met een takje groen eroverheen. Zorg ook voor verschillende groentesalades en groenten, zoals boontjes, sugarsnaps en broccoli. Die kook je even en zet je dan op tafel, zodat je gasten er meteen van kunnen eten."

"Wees ook niet bang om koude gerechtjes op tafel te zetten, zoals cranberrycompote en peertjes", raadt Van Veen aan. "En als je vlees, gevogelte en vis van tevoren marineert met verse tuinkruiden en olie ziet het er heel mooi en smakelijk uit en hoef je ook geen olie meer in je pannetje te doen."

De tv-kok vindt dat mensen het kerstmaal niet belangrijker moeten maken dan het is. "Ik heb het de afgelopen tijd al heel vaak gezegd: probeer geen restaurantje te spelen. De mensen die met kerst bij je op visite komen, houden van je en zijn vergevingsgezind. Je hoeft geen examen te doen voor je familieleden."