Uitgelekt: Kersttoespraak Willem-Alexander

De eerste kersttoespraak van koning Willem-Alexander is uitgelekt. Vorig jaar lag de laatste kersttoespraak van koningin Beatrix ook al vroegtijdig op straat. De tekst van de Teletekst-ondertiteling lekte dit jaar uit.

Het lek werd ontdekt door Anne Jan Roeleveld, die vorig jaar ook al de fout ontdekte op de server van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) waardoor de speech van Beatrix te zien was. De RVD kondigde destijds aan de beveiliging aan te scherpen. Dat de speech nu weer op straat belandt noemt Roeleveld op de nieuwssite daarom 'erg pijnlijk'.

De RVD wil niet reageren en verwijst voor een reactie naar de NOS. Die heeft inmiddels een reactie gepubliceerd: "De NOS betreurt het buitengewoon dat de tekst van de kersttoespraak is uitgelekt. De tekst is in de loop van de ochtend naar de NPO, Nederlandse Publieke Omroep, gestuurd om te kunnen zorgen voor een ondertiteling voor pagina 888 ten behoeve van doven en slechthorenden. Zoals het er nu jaar uitziet is de tekst uit dat systeem gehackt. Nogmaals we betreuren dit heel erg en zullen verder uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Update 14:05 uur:
Anne Jan Roeleveld, die de tekst van de kersttoespraak ontdekte en publiceerde, heeft inmiddels op zijn weblog uitgelegd waarom hij de tekst publiceerde: "Vanmorgen ontdekte ik opnieuw dat de kersttoespraak voor 25 december 2013 13.00 uur te lezen was op een onbeveiligde link. De reden dat ik dit openbaar heb gemaakt is dat ik aan wil geven dat dit nog steeds niet goed is beveiligd. Ik vind het erg pijnlijk voor Koning Willem-Alexander die voor het eerst zijn kersttoespraak gaat houden."

Ook staat in het artikel te lezen hoe hij de tekst heeft gevonden.


Willem-Alexander zegt wel vaker rare dingen (Video: Lucky TV)

Submitter: Bertha 38 Bron: FOK.nl