Moslims CAR zijn Fransen beu

Tientallen moslims hebben dinsdag in de straten van Bangui het vertrek geëist van de Franse troepen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). De Fransen wachtten aanvankelijk een warm onthaal in de CAR, maar de Franse president François Hollande heeft zich bij het islamitische bevolkingsdeel niet populair gemaakt met zijn oproep dat de islamitische president van het land moet opstappen.

De Franse troepen zijn in de CAR om de vrede te bewaren en de stabiliteit te doen terugkeren. Inmiddels worden zij er echter van beschuldigd zich partijdig op te stellen in het sektarische conflict dat het land al maanden in zijn greep heeft. Franse militairen zouden bijvoorbeeld alleen islamitische strijders ontwapenen en de christelijke milities negeren die Bangui zijn binnengetrokken.

Het Franse ministerie van buitenlandse zaken ontkent dat er sprake is van vooringenomenheid bij de Franse troepen.

Volgens hulporganisatie Artsen zonder Grenzen behoort de korte periode van rust die met de komst van de Fransen aanbrak inmiddels al weer tot het verleden. De afgelopen dagen behandelde zij in een hospitaal in Bangui 190 gewonden, onder wie veel mensen met schotwonden.


Central Africa Republic anti-French Protest (CCTV)