Kim Jong-un dronken: 2 executies

Kim Jong-un, het corpulente dictatortje van Noord Korea, heeft in een dronken bui twee voormalige medewerkers van zijn oom laten executeren. De reden hiervan zou zijn dat ze niet erg snel waren met het overdragen van bepaalde zaken aan het leger.

Daarmee komt de teller op acht. Eerder werden al zes voormalige kameraden van Jang Son-thaek, een oom van de dikkerd, tegen de muur gezet. Jang zelf was als eerste in een serie die een reeks kogels mocht verwelkomen. Het excuus was 'hoogverraad'.

Honderden vriendjes en familie van de voormalige raadgever zijn waarschijnlijk gedeporteerd naar werkkampen. Neefje Kim Jong-un maakte voor zichzelf uiteraard wel een uitzondering. In Noord Korea is het vrij normaal dat familieleden van een verrader ook gestraft worden.

De werkelijke reden van de voltrokken doodstraffen is volgens ingewijden een lucratieve kolendeal, die oomlief en zijn directe omgeving zichzelf wilden toedelen. Volgens goed gebruik in het communistische land had het regime een waslijst aan beschuldigingen opgemaakt en zijn de beschuldigden op elk punt schuldig bevonden.