'Versoepel hypotheekregels bij scheiding'

Als huiseigenaren gaan scheiden moet degene die in het huis achterblijft recht houden op de volledige hypotheekrenteaftrek zoals die in de oude situatie ook bestond. Daarvoor pleiten de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag in een brief aan minister voor Wonen Stef Blok (VVD). Door de nieuwe, strengere hypotheekregels kunnen achterblijvers nu nog in financiële problemen komen.

De hypotheekrente voor nieuwe hypotheken mag alleen worden afgetrokken als de hypotheekschuld binnen dertig jaar wordt afgelost. De lening die de achterblijver afsluit voor de overname van de woning zien banken vaak als een nieuwe hypotheek en valt daarom onder deze nieuwe regel. Hierdoor stijgen de maandlasten vaak aanzienlijk, stellen de organisaties. Bovendien willen banken de achterblijvende partner vaak geen nieuwe hypotheek verstrekken.

De Consumentenbond en VEH pleiten er nu voor dat vertrekkende partners de mogelijkheid krijgen om zijn of haar bestaande eigenwoningschuld over te dragen aan de partner die in het huis blijft wonen. Hierdoor blijven de maandlasten voor het huis gelijk en hoeven gescheiden huizenbezitters niet noodgedwongen hun huis te verkopen met het risico van een restschuld, aldus de organisaties.

De vertrekkende partner doet in dat geval afstand van het overgangsrecht. Dat betekent dat hij of zij bij de aankoop van een nieuw huis de nieuwe hypotheek volledig annuïtair moet gaan aflossen.