Asscher: val kabinet was niet nabij

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) denkt niet dat het kabinet automatisch was gevallen als het woonakkoord deze week in de Eerste Kamer was gestrand. "Het zou wel heel grote problemen hebben opgeleverd", zei Asscher vrijdag na de ministerraad.

Het was volgens Asscher 'hartstikke spannend', maar hij deelt niet de indruk van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dat het kabinet zou zijn gevallen als PvdA-senator Adri Duivesteijn tegen de verhuurdersheffing had gestemd. "Dat automatisme is er niet", zei Asscher, die nauw betrokken was bij bemiddelingspogingen met Duivesteijn.

Volgens Asscher zijn de verhoudingen in het kabinet nog steeds goed. "We realiseren ons allemaal dat we in een lastige tijd de verantwoordelijkheid hebben genomen om Nederland te besturen. Het was het afgelopen jaar een aantal keer heel spannend, en het zal volgend jaar vast nog wel eens spannend zijn. Maar we zitten er niet voor de gezelligheid, maar om afspraken te maken die goed zijn voor Nederland."

Asscher zat vrijdag de laatste ministerraad van het jaar voor, omdat premier Mark Rutte (VVD) in Brussel was voor een Europese top. Asscher sprak na afloop de hoop uit dat 2014 het jaar wordt waarin Nederland het vertrouwen krijgt 'dat we de crisis te boven aan het komen zijn'.