BlackBerry lijdt miljardenverlies

BlackBerry heeft in het derde kwartaal van dit jaar een verlies van 4,4 miljard dollar (3,2 miljard euro) geleden op een omzet die slechts 1,2 miljard dollar bedroeg. Het verlies is daarmee bijna vier keer zo hoog als in het tweede kwartaal van dit jaar, vooral doordat BlackBerry veel afschrijvingen moest doen. Dat maakte het concern vrijdag bekend.

De Amerikaanse telefoonfabrikant, die al tijdlang in moeilijkheden verkeert, moest in totaal bijna 4,6 miljard dollar afschrijven op onder meer bestelde onderdelen en al geproduceerde telefoons. Ook de kosten van recente reorganisaties en het doorlichten van het bedrijf droegen bij aan die eenmalige kostenpost.

De omzet van BlackBerry kreeg eveneens een forse dreun en daalde met meer dan de helft in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar. Toch is het bedrijf 'nog altijd levensvatbaar', zo zei John Chen, eind vorige maand als interim-topman bij BlackBerry aan de slag ging.

Chen wil dat BlackBerry zich meer richt op het ontwikkelen van programmatuur en het bouwen van telefoons aan andere bedrijven overlaat. Ook maakte het Amerikaanse concern bekend dat het de komende vijf jaar gaat samenwerken met Foxconn, de grootste fabrikant van computeronderdelen ter wereld. Samen willen zij mobiele apparaten gaan maken.