Brabant minst geraakt door economische crisis

De Brabantse economie is het minst gekrompen sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008. Drenthe heeft de economie juist het meest zien afnemen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend.

Gemiddeld kromp de economie van Nederland tussen 2008 en en 2012 met 2,6 procent. In de provincie Noord-Brabant bleef de krimp beperkt tot anderhalf procent. In de provincie krompen bijvoorbeeld de ict- en vastgoedsector minder hard dan gemiddeld. De zorg en de overheid groeiden daarnaast bovengemiddeld.

Drenthe zag het bruto binnenlands product in die periode met 4,3 procent afnemen. De industrie is in Drenthe relatief omvangrijk en kromp met zes procent veel sterker dan gemiddeld, verklaart het statistiekbureau. Ook het krimpende openbaar bestuur in de provincie droeg bij aan de afname van het bbp. Landelijk groeide de overheid juist wel.

In alle noordelijke provincies kromp de economie harder dan gemiddeld. Dat geldt ook voor Gelderland, Zuid-Holland en Limburg. De economieën van Zeeland, Overijssel, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht presteerden juist beter.