Europa is triple-A-rating kwijt

De Europese Unie heeft niet langer een triple-A-rating bij Standard & Poor's (S&P). Dat heeft de kredietbeoordelaar vrijdag bekendgemaakt. Het lagere oordeel is een gevolg van de recent verlaagde ratings van de EU-lidstaten, waaronder Nederland, Frankrijk en Italië.

De gemiddelde rating van de landen die bijdragen aan het EU-budget, gewogen aan de hand van het bruto binnenlands product, is sinds januari vorig jaar gedaald van AA+ naar AA. Nog maar zes EU-lidstaten hebben een AAA-rating bij S&P.

De EU heeft voor langlopende leningen van S&P nu het stempel AA+ gekregen. De vooruitzichten zijn wel stabiel. "We zijn van mening dat het financiële profiel van de EU is verzwakt, en dat de cohesie tussen de EU-lidstaten is verminderd", verklaart S&P de verlaging.

Volgens de kredietbeoordelaar kan de EU door het lagere uitgavenplafond in de nieuwe meerjarenbegroting minder flexibel aan haar verplichtingen voldoen. Verder trekt S&P in twijfel of de triple-A-landen wel bij willen springen als de slechter presterende landen moeite hebben hun afdracht aan de EU op te brengen.

De lagere rating zou kunnen betekenen dat de unie op de kapitaalmarkten een hogere rentevergoeding moet betalen. Een AA+-rating is echter nog altijd zeer hoog, waardoor het effect waarschijnlijk klein is. De EU heeft via haar fondsen momenteel 56 miljard euro aan leningen uitstaan, waarvan tachtig procent aan Ierland en Portugal.