4G verlicht telefoondrukte oudejaarsavond

De introductie van 4G-internet dit jaar moet voor flink wat meer ruimte zorgen tijdens de jaarwisseling om te bellen en berichten te sturen. Het snellere mobiele internet biedt meer datacapaciteit en verlicht ook de druk op de oudere 3G- en 2G-netwerken.

Dat geven Nederlandse telefoonaanbieders desgevraagd aan. "Naast het snellere 4G komt er meer ruimte vrij op het 3G-netwerk, waardoor dat ook prettiger is in het gebruik", zei een woordvoerder van T-Mobile. Daarnaast geeft KPN aan dat de introductie van 4G is aangegrepen om bestaande apparatuur te vernieuwen. Volgens KPN zijn 2G en 3G hierdoor 'stabieler en betrouwbaarder'.

Telefoonaanbieders verwachten weinig problemen rond de jaarwisseling. Zoals elk jaar wordt de netwerkcapaciteit verhoogd door extra antennes te plaatsen, vooral op plekken waar grote drukte wordt verwacht. Op die manier kunnen meer consumenten tegelijk bellen of berichten versturen.

"Gezien de ervaring van de afgelopen jaren verwachten wij dat klanten gewoon gebruik kunnen maken van hun mobiele telefoon", voorspelt T-Mobile. Desondanks houdt KPN een slag om de arm en geeft het aan dat 'berichten later aan kunnen komen of internetverbindingen trager zijn op piekmomenten tijdens de jaarwisseling'.