Twee mannen schuldig aan hakmesmoord Londen

Twee Britten van Nigeriaanse afkomst zijn donderdag door een jury schuldig bevonden aan de moord op de Britse militair Lee Rigby eerder dit jaar. Voor poging tot moord op een agent sprak de jury hen vrij.

Michael Adebolajo en Michael Adebowale reden Rigby op 22 mei aan en staken en hakten hem dood. De twee beschouwen zich als 'soldaten van Allah'. Hoewel ze niet ontkenden deel te hebben genomen aan de aanval zeiden ze wel onschuldig te zijn aan moord.

De 25-jarige Rigby was te voet onderweg naar de kazerne in Zuid-Londen toen hij werd aangereden. Zijn aanvallers gingen hem vervolgens met hakmessen te lijf en wisten hem bijna te onthoofden.

Voorbijgangers legden de twee mannen kort na hun gruweldaad op video vast. Adebolajo, onder het bloed en met de moordwapens nog in zijn handen, sprak in de camera van een vergeldingsactie voor mensen die in het buitenland door toedoen van Britse militairen de dood vonden.

"Oog om oog, tand om tand", zegt hij herhaaldelijk op de videobeelden.

Toen de politie arriveerde trok Adebowale een ongeladen negentig jaar oud pistool in de hoop door politiekogels de martelarendood te sterven.

De twee mannen hadden het gemunt op een militair en noemden de moordpartij een 'militaire operatie'.