Vernietiging gifgas Syrië mogelijk vertraagd

Alle randvoorwaarden voor het vernietigen van het chemischewapenarsenaal van Syrië zijn vervuld, maar de operatie kan vertraging oplopen. Dat heeft een bron bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) dinsdag gezegd na de bespreking van het actieplan door de uitvoerende raad van de OPCW.

Eind december moeten de giftigste chemicaliën, zoals het zenuwgas sarin, uit Syrië zijn gehaald en het gehele gifgasarsenaal moet halverwege volgend jaar compleet vernietigd zijn. Deze ambitieuze deadline lijkt echter in gevaar te komen door de slechte veiligheidssituatie in Syrië. Bovendien kunnen simpele logistieke kwesties roet in het eten gooien, bijvoorbeeld omdat vrachtwagens bij de douane vast komen te staan of omdat ze door het winterweer niet kunnen rijden. "Er bestaat een kans dat we de doelstelling van 31 december moeten aanpassen", aldus de bron.

De meeste chemicaliën worden naar de havenplaats Latakia gebracht waar ze aan boord van Deense en Noorse schepen worden geladen. De schepen vertrekken vervolgens naar een onbekende locatie in Italië. Daar worden de chemicaliën overgeladen op een Amerikaans schip dat over de machinerie beschikt om de chemische stoffen onschadelijk te maken.

Vervolgens keren de Deense en Noorse schepen terug naar Syrië om de minder giftige chemicaliën in te laden. Die worden vernietigd door enkele gespecialiseerde bedrijven.