Moskou: raketten in West-Rusland legitiem

De stationering van korteafstandsraketten in het westen van Rusland is niet in strijd met internationale verdragen. Dat heeft het Russische ministerie van defensie maandag gezegd. Het ministerie wilde niet zeggen waar de raketten, van het type Iskander, precies zijn geplaatst.

De verklaring van het ministerie kwam in antwoord op een bericht in de Duitse krant Bild dat de raketten zijn geplaatst in Kaliningrad, een Russische exclave in het Oostzeegebied. Kaliningrad grenst aan Polen en Litouwen, beide lid van de NAVO en de Europese Unie.

Rusland dreigde al jaren met de inzet van Iskander-raketten in Kaliningrad om daarmee tegenwicht te bieden aan de plannen van de NAVO om in de regio een raketverdedigingssysteem te plaatsen. Rusland vreest dat een dergelijk systeem de afschrikwekkende werking van zijn kernwapenarsenaal ondermijnt.

Hoewel het Kremlin weinig wil loslaten over de raketten, meldt de pro-Kremlin-krant Izvestia dat de raketten al meer dan een jaar in Kaliningrad staan. "We bedreigen niemand. Dit zijn defensieve systemen", zei Viktor Zavarzin, plaatsvervangend hoofd van de defensiecommissie van de Doema tegen Izvestia.