Ambassadeur: beslissing Vitens onlogisch

De beslissing van waterbedrijf Vitens de samenwerking met de Israëlische evenknie Mekorot te verbreken gaat tegen alle logica in. Dat stelt de Israëlische ambassadeur in Nederland Haim Divon in een brief. "In de haast om beslissingen te nemen gebaseerd op druk door partijen met een zeer duidelijke agenda, werden fundamentele feiten over het hoofd gezien of genegeerd."

Vitens verbrak de samenwerking dinsdag omdat Mekorot actief is in bezette gebieden. Het bedrijf blijkt water op te pompen voor Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebieden.

Een woordvoerder van het Israëlisch ministerie van buitenlandse zaken zei woensdag al dat de beslissing van Vitens is 'verstoken van enig gezond verstand'. Volgens de Israëlische regering werkt Mekorot juist nauw samen met de Palestijnen in waterprojecten.

De ambassadeur laat in zijn brief een soortgelijk geluid horen. Volgens hem is Mekorot een 'zeer gewaardeerd partner in de regio en de wereld'. Mekorot levert water zowel aan de Palestijnse Autoriteit als aan de nederzettingen, zoals in 1995 is afgesproken tussen Israël en de Palestijnen, aldus de ambassadeur. Israël heeft de afgelopen jaren volgens hem onder meer water aan de Gazastrook geleverd.

De ambassadeur haalt ook een uitspraak van een woordvoerder van Vitens aan, die zou hebben gezegd dat de druk met betrekking tot de overeenkomst met Mekorot ze ertoe heeft gedwongen het bedrijf met een vergrootglas te bekijken. "Dit vergrootglas was duidelijk nogal wazig."

Vitens is volgens de ambassadeur voorzien van slecht advies, 'dat een bevooroordeelde, onevenwichtige en zelfs vijandige benadering van Israël voorstaat'. "De boodschap van dergelijk advies en beslissingen is dat van het ondermijnen van regionale samenwerking en maatregelen die zullen leiden tot verdere samenwerking tussen Israël en de Palestijnen."

De ambassadeur haalt ook het bezoek van premier Mark Rutte (VVD) en de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) aan Israël aan. Dat bezoek was volgens hem, in tegenspraak met wat media meldden, zeer succesvol en heeft bewezen dat Israël en Nederland nog altijd wederzijdse belangen delen.

Bij beide kanten zou de wil aanwezig zijn de relaties, 'die altijd heel nauw en warm waren', verder uit te diepen en uit te breiden. "Wij zijn ervan overtuigd dat dit de richting is waarin deze relaties zich gaan ontwikkelen."