'Overname Slotervaart beste voor ziekenhuis'

De overname van het Slotervaartziekenhuis was hard nodig, maar de samenwerking met de twee financiële redders biedt vooral ook flinke voordelen. Dat zei Dees Brantjes, bestuurder van het Amsterdamse ziekenhuis, vrijdag tijdens een toelichting op de verkoop. "Bovendien brengt deze overeenkomst rust", zei hij.

Het Slotervaartziekenhuis is donderdagavond voor 29 miljoen euro gekocht door de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter. Het ziekenhuis kampte al sinds begin dit jaar met liquiditeitsproblemen, en had geld nodig om de rekeningen te kunnen blijven betalen.

Tegelijkertijd met de koop van Winter, heeft het nabijgelegen Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis een lap grond van het Slotervaart gekocht voor 9,5 miljoen euro. Daarmee wordt de schuld van het ziekenhuis teruggebracht.

Het belangrijkste is dat er ook samengewerkt gaat worden met de buren van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, en de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad - die in handen zijn van de MC Groep. Daardoor blijft de kwaliteit in het Slotervaart gewaarborgd, aldus Brantjes. "De belangrijkste financiers hebben nu vertrouwen, dus we kunnen ophouden met praten over faillissementen en liquiditeit."

De ziekenhuizen maakten al langer gebruik van elkaars specialisten, iets wat ze kunnen blijven doen nu het Slotervaart niet langer met een faillissement wordt bedreigd. "De specialismen die wij niet in huis hebben, blijven nu toch gewaarborgd", aldus Wim van Harten van het Antoni van Leeuwenhoek.

Bovendien biedt de samenwerking het ziekenhuis de gelegenheid om verder te groeien."We kunnen hier amper nog uit de voeten", aldus Van Harten. "Als we ergens op zoek gaan naar die ruimte, dan kunnen we dat net zo goed bij de buren doen."

Door de samenwerking tussen het Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen verwachten de bestuurders vooral de gezamenlijke kosten te kunnen terugdringen. Met name in de stafdiensten is voordeel te behalen, aldus Winter. Zo kunnen de ziekenhuizen in Amsterdam en Lelystad samen best toe met één afdeling voor personeelszaken of beveiliging, zei hij.

Het gevolg daarvan is wel dat bij het Slotervaartziekenhuis mogelijk banen verdwijnen, aldus de zorgondernemer. Of er dan ook werknemers gedwongen worden ontslagen, kon hij niet zeggen. "Wij zijn daar geen voorstander van", aldus Winter, "maar we kunnen het ook niet uitsluiten."