Instanties belden vergeefs aan bij dode Rotterdamse

De vrouw die tien jaar dood in haar huis in Rotterdam lag, heeft in die tijd meermalen bezoek gehad van instanties. Zo is een deurwaarder langs geweest en kwamen medewerkers van netbeheerder Stedin aan de deur om de meterstanden op te nemen. Dat schrijft het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

De gemeentelijke diensten en andere betrokken organisaties hebben op verzoek van het college in kaart gebracht hoe het kon dat de vrouw tien jaar lang onopgemerkt bleef. Ze werd eind november gevonden toen Stedin aanklopte omdat werkzaamheden in de woning moesten worden verricht. Toen de vrouw niet opendeed, werd de politie ingeschakeld.

Volgens het college had de vrouw nauwelijks contact met instanties. Veel rekeningen betaalde ze per automatische incasso. De vrouw had verder geen parkeervergunning of reisdocumenten en was bovendien niet aangemeld voor zorg. Ook kwamen er nooit klachten over haar binnen van buurtbewoners. In het huis lag relatief weinig post omdat de vrouw een nee/nee-sticker op haar brievenbus had.

De gemeente schakelde één keer een deurwaarder in toen in 2004 de gemeentelijke heffingen niet meer werden betaald. Omdat de vrouw geen gehoor gaf, werd beslag gelegd op haar AOW. Daar was geen persoonlijk contact voor nodig, aldus het stadsbestuur.

Stedin kwam verder drie keer aan de deur voor controles. Bij de netbeheerder gingen echter geen alarmbellen rinkelen. Als iemand niet thuis is, schat het bedrijf zelf de hoeveelheid gebruikte stroom in. De vrouw had overigens een dochter, maar met haar had ze geen contact meer.

Het college heeft alle betrokken partijen gevraagd mogelijkheden te onderzoeken waardoor dergelijke voorvallen in de toekomst kunnen worden voorkomen.