'Kids' moet weg

De sibbe der Nederlandse woorden is verscheiden en ze wast nog steeds aan. Zoals in iedere taal worden ook in het Nederlands voortdurend neologismen gewrocht, van abstruse ontleningen tot aperte eufemismen. Maar sommige dier neologismen worden als onwelvoegelijk beschouwd.

Om te onderzoeken wat sprekers van het Nederlands het stomste woord vinden, organiseerde het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) een grote poll. Nederlanders en Vlamingen konden uit meer dan 800 woorden het woord kiezen dat zij het liefste zien verdwijnen. Het INL heeft nu de grote winnaar bekendgemaakt.

Die winnaar is, met wel 40 procent van de stemmen, het woordje 'kids'. "Nutteloos hip", volgens één van de stemmers. Op geruime afstand volgen 'YOLO' met veertien procent en 'swag' met elf procent. Een onduidelijke betekenis, nutteloos en ze klinken ook nog eens vervelend, zo oordeelden de stemmers.

Ook politieke termen werden veelvuldig verworpen. Met het idee dat iets vanzelf verdwijnt als we er niet meer over praten, kreeg 'crisis' twee procent van de stemmen. 'Participatiesamenleving' kreeg zelfs zeven procent, op de voet gevolgd door het door Vlamingen gehate 'confederalisme' met zes procent.

De uitslag is een leuk weetje, maar zal waarschijnlijk niet leiden tot serieuze aanpassingen van het Nederlandse vocabularium. Lexicografen, mensen die woordenboeken maken, werken vaak descriptief. Dat wil zeggen dat ze slechts het woordgebruik beschrijven, niet voorschrijven. De beste manier om deze woorden te doen verdwijnen, is door ze niet langer te gebruiken.