Vredestroepen voorkomen lynchpartij in de CAR

Afrikaanse vredesmilitairen hebben donderdag in de roerige hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek in de lucht geschoten om een grote menigte uiteen te jagen. Die had het gemunt op moslims die hun toevlucht hadden gezocht op het terrein van een kerk.

Enkele duizenden mensen keken donderdag in Bangui toe hoe een groep jonge mannen met grote stenen probeerden de toegang tot de kerk Saint-Jacques open te breken. Volgens hen verschool een voormalige rebellengeneraal zich op het kerkterrein.

Terwijl de meute 'Dood hem! Dood hem!' riep, legden sommige personen een grote boomstam voor de poort om te voorkomen dat mensen konden vluchten.

De vredestroepen slaagden er met hun tussenkomst in diverse mannen de mogelijkheid te bieden te vluchten. Gekleed in burgerkleding leken zij eerder op moslims dan op ex-rebellen. Onderwijl werden de vredesmilitairen met stenen bekogeld, waarna zij hun wapens in de lucht afvuurden.

Het islamitische rebellenverbond Séléka staat in Bangui steeds meer onder druk. Christenen vormen de meerderheid in de hoofdstad en zij zijn de moslims die het land onder controle kregen inmiddels meer dan beu.

Franse militairen en Afrikaanse vredestroepen proberen de stabiliteit in het land terug te brengen. Vorige week kostte sektarisch geweld echter nog aan meer dan vijfhonderd mensen het leven. Eerder deze week werd een vermoedelijk lid van Séléka voor zijn woning door een menigte gestenigd.