Seksen-segregatie op universiteiten VK

Vrouwen die achteraan in de zaal moeten zitten of zelfs in een aparte zaal moeten gaan zitten tijdens lezingen. Het klinkt als iets uit de 19e eeuw, of uit een of ander achterlijk land. Maar 132 universiteiten in het Verenigd Koninkrijk doen het ook. En daar is niet iedereen even blij mee.

Universities of UK (UUK), een koepelorganisatie die 132 universiteiten in het VK vertegenwoordigt, heeft namelijk een richtlijn uitgegeven omtrent fundamentalistische sprekers die segregatie van de seksen eisen. UUK vindt dat er aan hun eisen toegegeven moet worden om geen inbreuk te maken op 'de vrijheid van meningsuiting van de religieuze groep of de spreker'.

Daarom moesten vrouwen in het afgelopen jaar bij 46 lezingen aan 21 universiteiten achterin de zaal plaatsnemen, of zelfs de lezing via een scherm in een ander lokaal volgen. Zes van zulke lezingen gingen niet door, vaak na protest van studenten. Die zijn het namelijk geheel niet eens met de richtlijn.

Raheem Kassam van Student Rights zegt: "Het is schandelijk dat dit kan gebeuren in een moderne en gelijke samenleving. Waar stopt dit? Moeten we ook rassensegregatie toepassen?" Ook politici zijn het er niet mee eens. De leider van het comité voor openbaar onderwijs van de overheid zegt: "Seksensegregatie is totaal onacceptabel in een instituut dat gefinancierd wordt met publieke fondsen."

Een tegengeluid komt van Omar Ali van de Federation of Student Islamic Societies: "Veel mensen zouden het beledigend vinden om te zeggen dat dit vrouwen discrimineert." Weerwoord daarop komt uit eigen kamp, bij monde van een columniste voor een islamitische krant, Yasmin Alibhai-Brown: "Jullie gebruiken democratie, vrijheid, geweldige rechten om deze rechten door en door te vernietigen. Gebruik onze universiteiten niet om deze Saoedi-Arabische praktijken op te leggen."

Een woordvoerder van UUK probeert de zaak te sussen door te zeggen dat het per zaak bekeken moet worden: "[De richtlijn] stelt vast dat als noch vrouwen, noch mannen in het nadeel zouden zijn en een niet-gesegregeerde ruimte is toegewezen, een universiteit zou kunnen beslissen dat het gepast is om het verzoek in te willigen."