Homohuwelijk in Australië toch niet toegestaan

Het huwelijk van ongeveer dertig homoseksuele stellen in Australië is donderdag ongeldig verklaard, omdat het hoogste hof een lokale wet waaronder de huwelijken plaatsvonden heeft verworpen. De stellen trouwden minder dan een week geleden.

Volgens de federale regering, die de validiteit van de wet in het Australische Hoofdstedelijk Territorium (ACT) in twijfel trok, schept het bestaan van verschillende wetten aangaande het homohuwelijk verwarring. Het hooggerechtshof besliste donderdag unaniem dat de wet in het ACT niet in strijd mag zijn met een federale wet uit 2004 die vaststelt dat het huwelijk een verbintenis tussen man en vrouw is.

Voor Ivan Hinton, die zaterdag met zijn partner Chris Teoh trouwde, was het vonnis hartverscheurend. Het paar ontving woensdag hun trouwboekje en deed direct een aanvraag voor een wijziging van hun achternamen in Hinton-Teoh. Hij heeft geen spijt het huwelijk te hebben doorgezet. "Dit was een ongekende en historische kans. Ik had het voor geen goud willen missen."

Premier Tony Abbott is tegen het homohuwelijk en zijn coalitie heeft vorig jaar twee federale wetten tegengehouden waaronder relaties tussen mensen van dezelfde sekse wettelijk zouden worden erkend.