NS krijgt wc-plicht

In elke stoptrein waarin een op de drie reizigers langer dan een half uur reist zit vanaf 2015 een toilet. Dat wordt vastgelegd in de nieuwe vervoersconcessie voor de NS voor de periode 2015-2025, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer.

In 2025 moet elke trein zijn voorzien van een toilet. Voor intercity's geldt dat al vanaf 2015 elke trein moet zijn voorzien van een wc. Dat is overigens nu al het geval. Verder worden vanaf 2015 geen treinen meer besteld zonder toilet aan boord. Spoorbeheerder Prorail heeft verder de opdracht gekregen om op veertig stations alsnog een toilet te bouwen.

Mansveld geeft hiermee uitvoering aan eerder gemaakte afspraken met de Tweede Kamer. Over de aanwezigheid van toiletten in de trein wordt al jaren gediscussieerd in het parlement. Eerdere kabinetten vonden het te duur om nieuwe stoptreinen, de zogenoemde Sprinters van Duitse makelij, alsnog uit te rusten met een wc.

Daarop dwong de Kamer in 2010 af dat op termijn in elke trein een toilet moet zitten. Een plaszak halen bij de conducteur, een tussentijdse oplossing die de NS aandroeg, werd met hoon begroet.