'Vingerafdrukscanner wordt gemeengoed in telefoon'

Het gebruik van biometrische sensoren gaat volgens consumenten de nieuwe trend worden op het gebied van smartphones. Zij verwachten dat meer bedrijven het voorbeeld van Apple, dat een vingerafdruksensor in de iPhone 5S verwerkte, zullen volgen. Dat blijkt uit onderzoek van telefoonnetwerkbeheerder Ericsson onder honderdduizend consumenten.

In de iPhone 5S wordt de vingerafdruk gebruikt als extra beveiliging. Ruim de helft van de ondervraagden wil vingerafdrukken als vervanger van het aloude wachtwoord. Of consumenten ook andere toepassingen verwachten, is niet bekend.

Bedrijven als Fingerprint Cards en Precise Biometrics maken vingerafdruksensoren. In een interview met nieuwsdienst Reuters gaf topman Johan Carlstrom van Fingerprint Cards vorige week aan dat hij verwacht dat zeven of acht van de grootste telefoonfabrikanten volgend jaar vingerafdruksensoren gaan gebruiken. Carlstrom hoopt Samsung binnen te halen als klant.

Apple heeft de technologie inmiddels zelf in huis. Voor de iPhone 5S worden vingerafdruksensoren gebruikt die zijn gemaakt door Authentec, een bedrijf dat vorig jaar werd opgekocht door de Amerikaanse gadgetgigant.