Neusaap dood

De 3-jarige neusaap Goalie is plotseling overleden bij de Apenheul in Apeldoorn. Dat meldt het dierenpark dinsdag. Het dier woonde nog maar kort in de Apenheul. In september kwam de neusaap samen met soortgenoot Jeff vanuit Singapore naar het dierenpark.

Dierenverzorgers troffen Goalie dood aan in zijn verblijf. De schrik was volgens de Apenheul enorm. Goalie had geen tekenen van ziekte vertoond.

Onderzoek van het veterinair laboratorium van de Universiteit van Utrecht heeft aangewezen dat Goalie geen vetreserves meer had en een tekort had aan albumine, een bloedeiwit. Goalie, die is geboren en opgegroeid in Singapore Zoo, was volgens de Apenheul vreemd genoeg echter juist tweehonderd gram zwaarder geworden sinds zijn aankomst in Apeldoorn. De oorzaak van de aandoening is onbekend.

In het wild komen neusapen alleen voor op Borneo. De Apenheul meldde in januari nog de enige dierentuin in Europa te zijn die neusapen huisvest. Jeff blijft overigens niet alleen achter. In het dierenpark woonden Jeff en Goalie samen met de oudere Agik, die sinds 2011 in Apeldoorn verblijft.