Obama: wereld moet Mandela tot voorbeeld nemen

Nelson Mandela heeft zijn plaats in de geschiedenis verdiend door strijd, slimheid, vastberadenheid en geloof. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd in zijn toespraak in het stadion in Soweto waar dinsdag de herdenkingsceremonie voor Mandela wordt gehouden.

Mandela staat op dezelfde hoogte als Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Abraham Lincoln. Hij was de laatste grote bevrijder van de 20e eeuw, aldus Obama. Madiba, zoals Mandela's bijnaam luidt, zal voor Obama altijd een voorbeeld zijn, dat hij nooit kan evenaren. "Ik zal altijd tekort komen in de vergelijking met Madiba", zei Obama. "Maar door hem wil ik een beter mens zijn."

De Amerikaanse president riep de wereld op het voorbeeld van Mandela te volgen en tegen ongelijkheid, armoede en racisme ten strijde te trekken. Daarin klonk ook een punt van kritiek aan het adres van wereldleiders. "Er zijn te veel mensen die Madiba's nalatenschap omarmen, maar zich fel verzetten tegen hervormingen om chronische armoede en ongelijkheid te bestrijden. Te veel mensen roemen Madiba's strijd voor vrijheid, maar tolereren geen verzet onder hun eigen bevolking. Te veel mensen blijven cynisch aan de zijlijn staan, terwijl we ons juist moeten laten horen."

Obama herinnerde de toeschouwers in het Soccer City-stadion eraan dat Mandela zichzelf geenszins als heilige zag. "Het is verleidelijk om je Nelson Mandela te herinneren als een icoon, glimlachend en sereen. Iemand die zich niet laat bezoedelen door smakeloze zaken zoals minder grootse mensen", aldus Obama. "Maar Madiba verzette zich tegen zo'n levenloos portret. Hij deelde zijn twijfels en angsten met ons, zijn misrekeningen en zijn overwinningen. 'Ik ben geen heilige, tenzij je een heilige ziet als een zondaar die het steeds maar blijft proberen', zei hij."

Obama benadrukte dat hoewel er veel is bereikt, er nog een lange weg is te gaan in de strijd voor vrijheid en gelijkheid. "Net als in Zuid-Afrika, zijn in de Verenigde Staten eeuwenlang rassen onderdrukt. Net als hier hebben talloze mensen offers gebracht om een nieuw tijdperk in te luiden. Michelle en ik plukken de vruchten van die strijd. Maar in Amerika en Zuid-Afrika en in andere landen in de hele wereld, mogen we niet vergeten dat onze taak nog niet is voltooid."