Israëlfiasco: 'NL is ruziemaker'

Politiek Den Haag reageert verbijsterd en teleurgesteld op het gekrakeel tijdens het bezoek van premier Rutte en Minister Timmermans aan Israël en de Palestijnse gebieden. De PvdA is teleurgesteld, de SP spreekt van een fiasco en het CDA ontwaart een patroon van geruzie.

Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel kan de regering beter stoppen met dit soort buitenlandse samenwerkingsfora. "Dit zogenaamde neutrale bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden van Rutte en Timmermans is een fiasco", stelt hij op Twitter. PvdA-parlementariër Michiel Servaes spreekt van een 'teleurstellend begin'. Hij ziet het bezoek als kans om Israël en de Palestijnen aan te moedigen in hun vredesbesprekingen.

Maar Nederland als vredesduif, dat is afgaand op CDA'er Pieter Omtzigts woorden veel te hoog gegrepen. "Nederland ruziet met Israël én Nederland ruziet met Palestina", twittert hij. Dat is de 'verkeerde manier van gelijk behandelen', voegt Omtzigt er cynisch aan toe. De CDA'er verwijst naar eerdere kwesties met de Russen en de Turken. Hij stelt dat er een patroon van ruziemaken bij de regering ontstaat. In dit geval komt het volgens hem doordat het kabinet heeft verzuimd vooraf duidelijke afspraken te maken.

Bij het bezoek van Rutte en Timmermans ontstond eerst een rel over een door Nederland betaalde scancontainer bij de grens met Gaza. Die weigert Israël te gebruiken voor de controle van goederen, en daar is Nederland boos over. Vervolgens weigerde Timmermans begeleiding van Israëlische militairen voor een bezoek aan Palestijns gebied. Dat ging vervolgens niet door, en omdat Nederland daarmee Israël zijn zin zou geven werden de Palestijnen boos.

Ook voormalig PVV-Statenlid Van Unnik heeft er een mening over