Wijers hekelt zwabberende overheid

Nederland zou consistent moeten investeren en heldere kaders scheppen op het gebied van verduurzaming. Dat zei oud-AkzoNobel-topman Hans Wijers zondag in Buitenhof. Het energieakkoord dat onlangs werd gesloten zou nu gewoon moeten worden uitgevoerd. "Laten we dat nou gewoon gaan dóen", aldus de oud-D66-minister.

Oude kolencentrales moeten volgens hem verdwijnen. "Het zijn de grootste roetmoppen die er zijn." Dat er desondanks nieuwe kolencentrales gepland staan, komt volgens hem door een gebrek aan consistent, duidelijk beleid.

Volgens Wijers, die in het overzicht van invloedrijkste Nederlanders vorige week op de tweede plek eindigde, is het bovendien belangrijk op Europees niveau het emissiehandelsysteem goed uit te voeren. Alleen als je dat over een langere periode goed doet, geef je de juiste signalen aan investeerders.

Als bedrijven weten wat CO2-emissies kosten, dan zouden ze de 'juiste dingen' gaan doen. "Zolang we dit soort dingen oplossen op nationaal niveau komt er niets van terecht", aldus Wijers.

Behalve over duurzame energie was Wijers ook niet te spreken over het plan om de bonussen van bankiers aan banden te leggen. Het voorstel van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) om de bonussen te beperken tot twintig procent van het vaste salaris gaat veel verder dan in Europees verband is afgesproken. "Het is niet zo'n handig plan als je een bloeiende financiële sector wilt."

"We zijn de zaken helemaal aan het dichtregelen", aldus de oud-minister. "We moeten mensen veel meer aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid." Volgens hem moeten we een jonge generatie mensen in de financiële sector het vertrouwen geven. "Die wil niets anders dan leren van de lessen uit het verleden en een nieuwe toekomst bouwen."

Op Europees niveau zou overigens juist wel weer moeten worden doorgepakt. "We zijn nog lang niet klaar met ons huiswerk. Het bankentoezicht is nog steeds niet goed geregeld."