Gijs de Vries nieuwe directeur Rode Kruis

Gijs de Vries is officieel benoemd tot nieuwe directeur van het Nederlandse Rode Kruis. De ledenraad stemde zaterdag met zijn voordracht in op een vergadering in Utrecht, meldt de noodhulporganisatie. De Vries begint in het nieuwe jaar.

De 55-jarige De Vries is de opvolger van Cees Breederveld, die vertrekt omdat hij het wat rustiger aan wil doen. Breederveld, die sinds 2005 directeur van het Nederlandse Rode Kruis was, werd zaterdag op de vergadering benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen.

De Vries was tot voor kort lid van de raad van bestuur en manager van de adviestak van EY in Nederland en België. Hij heeft volgens het Rode Kruis uitgebreide ervaring in de publieke sector en in de gezondheidszorg.

Als De Vries tege dezelfde voorwaarden is aangenomen als zijn voorganger, dan houdt hij aan zijn nieuwe betrekking een ruime 170.000 per jaar over. Dat is ruim vijf keer modaal, maar nog altijd beneden de Balkenende-norm.