Microsoft stopt verkoop Windows 7

Microsoft heeft de retailversie van Windows 7 stilletjes uit zijn webshop gehaald en is van plan de levering aan fabrikanten in oktober 2014 te staken. Daarmee zou de verkoop van Windows 8 gestimuleerd moeten worden.

De verkoopstop van de retailversie zou al op 30 oktober van dit jaar zijn ingegaan, en het einde van de levering aan fabrikanten zou voor 30 oktober 2014 zijn gepland. Bij onze buren Tweakers werd vrijdagavond bericht dat deze data op Microsofts Windows lifecycle-pagina stonden vermeld; inmiddels staat op de betreffende plek echter weer 'To be determined' te lezen.

Onduidelijk is wat nou de exacte plannen van het softwarebedrijf zijn. Ogenschijnlijk is de melding verwijderd naar aanleiding van de berichtgeving in de pers. Mogelijk is dat weer om onvrede te voorkomen onder consumenten, die zich met Windows 7 veel blijer hebben getoond dan met de opvolger. Windows 8, dat de gebruikservaring gelijk moet trekken tussen telefoons, tablets, spelcomputers en pc's/laptops, verscheen namelijk in eerste instantie zonder de bekende startknop. Die kwam weliswaar enigszins terug in Windows 8.1, maar desondanks blijkt het marktaandeel van Windows 7 sneller te stijgen dan dat van Windows 8 en 8.1 samen.

Het verwijderen van Windows 7 uit de webshop is wel een duidelijke indicatie dat dit besturingssysteem volgens Microsoft kennelijk snel met pensioen moet. Er is schijnbaar echter twijfel ontstaan of 30 oktober 2014 toch niet wat te vroeg is. Overigens hebben distributeurs doorgaans aardig wat voorraden liggen, waardoor klanten na de einddatum nog wel enige tijd apparaten met Windows 7 zullen kunnen blijven kopen.