Kamer wil uitleg over steun Verhofstadt

Premier Mark Rutte (VVD) moet tekst en uitleg geven over zijn steun aan de kandidatuur van de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dat wil de oppositie in de Tweede Kamer.

Op initiatief van SP-Kamerlid Harry van Bommel vroeg de Kamer donderdag schriftelijk opheldering over de steun van Rutte voor Verhofstadt als liberale kandidaat. Van Bommel wil onder meer weten of het hele kabinet nu Verhofstadt steunt. Andere partijen verbaasden zich eveneens over de gang van zaken.

PVV-leider Geert Wilders noemde het juist goed dat Rutte kleur heeft bekend. "De VVD kiest hiermee definitief het Europese pad. Het is triest, maar wel helder voor de kiezer. Een stem op de VVD is een stem op Verhofstadt is een stem voor een federaal Europa is een stem voor het opheffen van Nederland", zei Wilders in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Woensdagavond besloten de leiders van de liberale partijen uit Nederland, België en Luxemburg, onder wie VVD-leider Rutte en D66-leider Alexander Pechtold, Verhofstadt naar voren te schuiven als gemeenschappelijke kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Verhofstadt, nu europarlementariër, staat bekend als zeer pro-Europees en is daarom in de VVD omstreden. Met de keuze voor Verhofstadt passeert Rutte de Fin Olli Rehn, nu eurocommissaris voor begrotingszaken.

De nieuwe voorzitter wordt volgend jaar aangewezen door de Europese regeringsleiders, die daarbij rekening moeten houden met de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei.

Rutte moet schriftelijk uitleg geven, voordat de Tweede Kamer over twee weken begint aan een debat over de komende Europese top.