Chinese bank verbiedt banken handel in bitcoins

Banken en andere financiële instellingen in China mogen niet meer handelen in de virtuele muntsoort bitcoin. De Chinese centrale bank heeft dat donderdag verboden. De toezichthouder stelt dat de digitale valuta 'geen enkele rechtsgeldigheid' heeft en daarom 'niet gebruikt mag worden als betaalmiddel'. Burgers mogen overigens nog wel handelen in bitcoins.

De Chinese financiële sector mag bitcoins niet langer opslaan, verkopen of verhandelen. Ook is het niet meer toegestaan de muntsoort te gebruiken om de prijs van producten te betalen. "Individuen mogen wel vrijelijk handelen in bitcoins, maar dan dragen zij de risico's zelf", aldus de Chinese Volksbank.

De waakhond wijst er bovendien op dat de muntsoort gebruikt kan worden voor het witwassen van geld of voor andere criminele transacties. Mede om die reden mogen ook politieke organisaties in de Verenigde Staten niet langer donaties in bitcoin aannemen, zo oordeelde de Amerikaanse federale verkiezingscommissie vorige maand.

China is niet het enige land dat de handel in bitcoins verbiedt. In juli kwam de Thaise centrale bank al met een verbod op het verhandelen van de digitale muntsoort. Andere landen zijn minder sceptisch. Zo accepteert de grootste universiteit van Cyprus sinds vorige maand bitcoins als collegegeld.

Bitcoins zijn in China een populair betaalmiddel. BTC China, de grootste geldwisselaar van het land, verhandelde alleen in november al twee miljoen bitcoins. In totaal ging het daarbij om een bedrag van bijna 1,1 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van de website bitcoincharts.com, die de handel in de muntsoort bijhoudt.