Eerste stormdode in Schotland

Het stormachtige weer dat grote delen van Noord-West Europa teistert heeft donderdag in Schotland een leven geëist. Her en der in Schotland is de stroom uitgevallen. Het Schotse verkeersbureau waarschuwt mensen niet de straat op te gaan. In het oosten van Engeland wordt er rekening mee gehouden dat duizenden gebouwen door overstromingen blank komen te staan. In West Lothian, een streek ten westen van Edinburgh, vond een vrachtwagenchauffeur de dood toen zijn vrachtwagen omver werd geblazen, meldt de BBC.

In grote delen van Groot-Brittannië is door het Met Office, het Britse weerbureau, code oranje afgegeven, wat betekent dat mensen rekening moeten houden met zeer zwaar of zelfs gevaarlijk weer. Het land zet zich schrap voor wat de zwaarste weersomstandigheden in dertig jaar tijd kunnen worden. De Britse eilanden kunnen getroffen worden door regen, sneeuw, wind, mist en ijzel, aldus het Met Office.

Schotland en het noordoosten van Engeland worden het zwaarst getroffen. In Schotland zijn al windsnelheden tot 183 kilometer per uur gemeten. De Schotse spoorwegen hebben uit voorzorg de hele dienstregeling geschrapt.

De Engelse oostkust kan te kampen krijgen met een springtij dat al dertig jaar niet meer is voorgekomen en voor zware overstromingen kan zorgen. In sommige gevallen kan de stormvloed een niveau bereiken zoals tijdens de Watersnoodramp in 1953.

De waterkeringen van de rivier de Thames worden later donderdag gesloten om Londen te behoeden voor overstromingen.

Tachtigduizend huishoudens in Schotland zitten zonder stroom, met name in het noordwesten van de Hooglanden, zegt energiemaatschappij Scottish Hydro Electric, omdat elektriciteitsmasten zijn getroffen door omgewaaide bomen. Ook de eilanden aan de westkant van Schotland en de Orkney-eilanden hebben te kampen met stroomuitval.

Andere delen van Noordwest-Europa kunnen ook hun borst nat maken. Niet alleen Nederland, waar in sommige provincies langs de kust code rood is afgegeven, maar ook Duitsland houdt rekening met zwaar weer. Veerboten aan de Duitse noordwestkust liggen in de haven en de Duitse spoorwegen waarschuwen voor vertragingen in het noorden van het land.

De Duitse weerdienst waarschuwt dat het stormfront, dat boven de Atlantische Oceaan aan kracht wint, poollucht kan meenemen. Laaggelegen gebieden moeten daarom rekening houden met sneeuwval.