Spotify betaalt veel meer aan artiesten

Spotify heeft dit jaar een half miljard dollar, ofwel 368 miljoen euro, uitbetaald aan artiesten. Dat is evenveel als in de vier voorgaande jaren bij elkaar. Dat maakte het bedrijf achter de gelijknamige muziekdienst dinsdag bekend. Een topartiest kan 425 duizend dollar per maand verdienen via de online muziekdienst.

Spotify biedt gebruikers de mogelijkheid via internet muziek direct af te spelen. De muziekdienst heeft 24 miljoen gebruikers. Zes miljoen van hen betalen voor de dienst, terwijl de overige 75 procent reclame krijgt voorgeschoteld tussen de liedjes door.

Auteursrechthebbenden worden niet per stream betaald, maar voor hun aandeel in het totale aantal streams. Uit de inkomsten gaat dertig procent naar Spotify. De rest wordt verdeeld over artiesten en andere partijen uit de muziekindustrie.

Toch valt de uitbetaling per stream te berekenen. Artiesten ontvangen tussen de 0,044 eurocent en 0,061 eurocent per keer dat hun liedje wordt afgespeeld. Gebruikers met een abonnement leveren echter meer op dan gebruikers die de gratis versie van Spotify gebruiken.

De muziekdienst maakte niet bekend welke artiest welk bedragen heeft ontvangen. Als voorbeeld voerde het bedrijf op dat een topartiest dankzij zijn nieuwe album in een maand tijd 425 duizend dollar mocht bijschrijven, terwijl een andere toptienartiest 145 duizend dollar ontving.

Dit jaar hebben Macklemore en Ryan Lewis waarschijnlijk het meeste verdiend met Spotify. Muziek van het tweetal is wereldwijd het meest opgevraagd. Ze worden gevolgd door onder anderen Avicii, Daft Punk, Eminem en Imagine Dragons. Ook in Nederland voeren Macklemore, Avicii en Daft Punk de lijst aan.