'Gezondheidscheck' op ringwegen

Het kabinet moet een check uitvoeren op de luchtkwaliteit en geluidsoverlast op de ringwegen rond de grote steden waar de maximumsnelheid recentelijk is verhoogd. Waar nodig moet de snelheid weer omlaag. Dat wil de Tweede Kamer, die daartoe dinsdag een motie heeft aangenomen van D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Aanleiding is het besluit van de rechter dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) een nieuw besluit moet nemen over de bezwaren tegen de verhoging op van de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie. De bewindsvrouw heeft de belangen van omwonenden te weinig meegenomen bij haar besluit om de snelheid te verhogen.

Van Veldhoven, en met haar de Kamer, denkt dat wat voor de ringweg bij Rotterdam geldt, mogelijk ook voor andere wegen geldt. Daarom moet het kabinet op die de geluidsoverlast en luchtkwaliteit meten en waar nodig 'extra maatregelen te nemen om de gezondheid van omwonenden te borgen, dan wel de snelheid te verlagen'.

Op de A13 bij Overschie mag sinds juli vorig jaar 100 in plaats van 80 kilometer per uur worden gereden. De stijging van uitstoot van stikstofdioxide is tweeënhalf keer hoger dan voorzien in berekeningen van de minister, bleek vorige maand uit onderzoek. Ook over de snelheidsverhoging op de A10-West bij Amsterdam loopt een rechtszaak.