Parlement benoemt koningin Máxima tot regent

Als koning Willem-Alexander overlijdt terwijl kroonprinses Amalia nog minderjarig is, wordt koningin Máxima waarnemend staatshoofd. Alle leden van de Eerste en Tweede Kamer komen dinsdagmiddag bijeen in de Ridderzaal om de aanwijzing van Máxima als regentes te bezegelen.

Het kabinet maakte de beoogde regentregeling in september bekend. Ze neemt het werk van haar echtgenoot niet alleen over als hij overlijdt, maar ook als hij afstand van de troon doet voor Amalia 18 is of ongeschikt is gebleken. Ook als hij, bijvoorbeeld door ziekte, tijdelijk niet in staat is zijn werk te doen neemt Máxima de honneurs waar.

Mocht ook Máxima overlijden voordat Amalia meerderjarig is, dan wordt prins Constantijn regent. Amalia bereikt op de leeftijd van 18 op 7 december 2021. Vanaf dan is zij automatisch koningin als haar vader overlijdt.

Een commissie van Eerste en Tweede Kamerleden die zich boog over de wetsvoorstellen waarmee Máxima wordt benoemd, brengt dinsdag eerst verslag uit. Daarna stemt de verenigde vergadering over de voorstellen.

Een woordvoerder van de Eerste Kamer verwacht dat het binnen een halfuur beklonken is. "Het zal geen uitgebreid debat worden, maar er kunnen Kamerleden zijn die het woord willen of tegenstemmen." De vergadering is live via internet te bekijken.

De laatste keer dat Nederland een regent kende was van 1890 tot 1898. Toen Willem III in 1890 stierf, werd de 10-jarige Wilhelmina koningin. Tot haar achttiende verjaardag nam haar moeder Emma als regentes het koningschap waar.