'Gordon moet foute grappen kunnen maken'

Iedereen moet slechte grappen kunnen maken, ook Gordon. Dat vinden enkele hoofdrolspelers uit de nieuwe Nederlandse komedie Bro's before Ho's, van de makers van New Kids, waarin de lompe grappen niet van de lucht zijn. "Gordon heeft net als iedereen het recht om een slechte, mislukte grap te maken", zegt stand-upcomedian Daniël Arends, die de rol van de geadopteerde broer Jules speelt, voor de camera van Novum Nieuws.

Vorige week kwam Gordon in het nieuws omdat hij tegen Xiao Wang, deelnemer van Holland's Got Talent waar de volkszanger jurylid is, enkele Chinezen-grappen maakte. sindsdien is de 'Affaire Wang' een eigen leven gaan leiden, waarbij Gordon tot in de Verenigde Staten wordt uitgemaakt voor racist.

"Die hele discussie gaat eigenlijk nergens over", vindt Arends. "Die klagers zijn ongelukkige mensen die iets nodig hebben om kwaad op te zijn. Iedereen weet dat Gordon meestal leuke grappen juist omdat ze op het randje zijn. En nu het ineens fout uitpakt, zijn mensen ineens ondankbaar. Dan beseffen ze niet dat hij dat risico juist moet lopen om leuke grappen te maken."

Jules wordt al in de eerste scène door zijn blanke broer Max, een rol van Tim Haars, voorgesteld als 'die bruine pinda'. De rest van de film toont hoe de twee broers volledig op elkaar zijn ingespeeld en eigenlijk goede vrienden zijn. Ze hebben elkaar bezworen nooit een vaste vriendin te nemen. Als echter Anna, een rol van Sylvia Hoeks, verschijnt, zijn de twee mannen op slag verliefd en verandert hun relatie meteen.

"Dat soort termen boeit mij niets", zegt Arends, zelf van Indonesische afkomst. "In het exposé van 'dit is mijn broer en hij komt niet hier vandaan' zijn die grappen gewoon nodig. Het lastigste was voor mij dat ik al die grappen allang ken. Er is geen racistische grap die je over mij kunt maken die ik niet ook zelf al heb bedacht."

Anna is voor Hoeks de eerste rol in een echte komedie. Als blanke vrouw vindt zij de kwestie iets lastiger. "Voor een goede grap is alles geoorloofd, maar racisme blijft een heftig onderwerp. Ik ben zelf natuurlijk blank en kom uit een dorp met een blanke school, dus ik heb daar geen echte ervaring mee. Het is vast anders voor iemand die al zijn hele leven dat soort dingen hoort."

Volgens de 30-jarige actrice is de kwaliteit van een grap deels afhankelijk van waar die wordt gemaakt. "In een film als deze, waarin de hoofdpersonages lompe losers zijn die zich stoerder voordoen dan ze zijn, kan vrijwel alles. Maar zo'n grap komt vast harder aan als je in al je kwetsbaarheid aan een talentenjacht deelneemt en een lied gaat zingen."

Bro's before Ho's, met ook Nils Verkooijen, Theo Maassen en Birgitte Schuurman, gaat donderdag in première.


'Gordon moet foute grappen kunnen maken' (Foto: Novum)