Elf maanden cel voor inbreker in Russisch pand

De veelpleger uit Algerije die in oktober inbrak in een Russisch pand in Den Haag is maandag veroordeeld tot elf maanden cel. De politierechter in Den Haag acht hem schuldig aan de inbraak. Ook verblijft de man illegaal in Nederland.

Het pand aan de Banstraat waarin de man inbrak wordt beheerd door de Russische ambassade. Eerder werd bekend dat persoonlijke spullen van de bewoonster, een medewerker van de ambassade, werden meegenomen. De inbreker kwam binnen via de voordeur zonder schade aan te richten. Ook in de woning werd niets vernield.

Van de man werden vingerafdrukken gevonden in het pand. Ongeveer een week na de inbraak werd hij bij een politieactie in een horecazaak in de hofstad aangehouden.

De inbraak vond op een gevoelig moment plaats. Kort daarvoor was de arrestatie van de dertig opvarenden van het onder Nederlandse vlag varend Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Vervolgens werd in Den Haag ondanks zijn diplomatieke onschendbaarheid de Russische diplomaat Dmitri Borodin aangehouden voor mishandeling van zijn kinderen.

Daarna werd een Nederlandse diplomaat in Rusland in zijn woning mishandeld. De inbraak werd door sommige Russische media als een reactie op deze incidenten gezien. De politie liet eerder echter weten dat sprake leek te zijn van een reguliere inbraak.

De straf die de man maandag kreeg opgelegd is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De straf valt relatief hoog uit, mede doordat de man al vaker voor soortgelijke zaken is veroordeeld.