Klokkenluider Bos vrij van vervolging

Klokkenluider Ad Bos wordt definitief niet langer strafrechtelijk vervolgd. Het gerechtshof in Amsterdam heeft maandag bepaald de zaak tegen de klokkenluider van de bouwfraude te staken, door het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. De uitspraak is conform de wens van het Openbaar Ministerie.

Het hof vindt een strafrechtelijke vervolging net als het OM niet meer noodzakelijk, omdat het geen enkel belang meer dient. Het OM gaf eerder aan de zaak te willen stoppen, omdat Bos als klokkenluider een maatschappelijk probleem aan de kaak heeft gesteld en zijn medewerking heeft verleend aan het dossier. Ook had de rechtsgang al te lang geduurd.

De advocaat-generaal van het OM laat in een reactie weten dat de maatschappij anders kijkt naar klokkenluiders dan toen de rechtszaak begon. "Het fenomeen klokkenluiders is bekender geworden en zij hebben een plaats gekregen in de maatschappij", licht de advocaat-generaal toe.

De strafzaak tegen de 65-jarige Bos sleepte jaren voort. Hij bracht in 2001 de bouwfraude aan het licht door een schaduwboekhouding van zijn bedrijf naar buiten te brengen. Bos werd daarop zelf vervolgd voor het omkopen van ambtenaren. Hij zou een ambtenaar hebben omgekocht met een golfreis naar Zwitserland en bezoekjes aan de Amsterdamse seksclub Yab Yum.

Bos werd in 2005 schuldig verklaard, maar kreeg geen straf. Het OM ging daarop in hoger beroep, waarna het gerechtshof in Den Haag in 2010 constateerde dat Bos geen eerlijk proces had gehad en verdere vervolging verbood. Justitie ging daarop in cassatie, waarna de zaak werd verwezen naar het Amsterdamse hof.

Na de onthulling van Bos bleek dat in de bouwsector op grote schaal prijsafspraken werden gemaakt. Het leidde tot een parlementaire enquête. Bos verloor zijn baan en kwam in geldnood. Hij betrok met zijn vrouw een camper.

Hij sloot in 2009 een akkoord met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij kreeg een forse vergoeding omdat hij 'een onevenredig zware last' had moeten dragen. Het is niet bekend hoeveel Bos kreeg. Hij eiste 10,5 miljoen euro.

Het OM stelde twee weken geleden na gesprekken met Bos voor de zaak te stoppen. De gesprekken begonnen na de regiezitting vorig jaar.