Kritiek rechters op plan vastzetten veroordeelden

Mensen die door de rechtbank zijn veroordeeld moeten niet altijd meteen in de cel gezet worden als het hoger beroep nog loopt. De kans is dan groter dat mensen onterecht van hun vrijheid worden beroofd, stelt de Raad voor de Rechtspraak maandag in Trouw. De raad reageert daarmee op plannen van het kabinet.

Het kabinet wil straffen van langer dan een jaar direct laten uitvoeren als sprake is van een slachtoffer. Bij misdrijven zonder slachtoffer ligt de grens bij een straf van twee jaar. Met de maatregel moet worden voorkomen dat veroordeelden hun straf ontlopen door te vluchten.

De rechters vinden het onduidelijk welk probleem het kabinet met de maatregel denkt op te lossen. Veroordeelden die vluchtgevaarlijk zijn of een gevaar zijn voor de samenleving worden in voorlopige hechtenis gezet, zeggen zij. Slechts een klein deel mag het hoger beroep in vrijheid afwachten.

Als het kabinet wil voorkomen dat veroordeelden de dans ontspringen moet meer werk gemaakt worden van de opsporing van loslopende veroordeelden, vindt de raad.